GYIK

Kérdésed tedd fel bátran! Igyekszünk az aktualitásokkal frissíteni a kérdéseket és válaszokat.

sekiroda@ehok.elte.hu

folyamatos frissítés alatt

Mindenkinek

Kérdésed van, de nem mered feltenni a tanulmányokkal, vizsgákkal kapcsolatban, mert úgy gondolod, amit magad keresel meg, az jobban megmarad? Nagyon szívesen segítünk, az ELTE HKR ITT érhető el. Jó szemezgetést 😀

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott elolvasni, értelmezni és feldolgozni a könnyebb tanulmányok érdekében.

Jogszabályok és kormányrendeletek a felsőoktatással kapcsolatban

2018/19/1

Gólyáknak

Felvettek, de hogyan tovább?

Minden Gólya kap üdvözlő e-mailt az egyetemtől (és a HÖK-től), ha nem kaptál, ajánlott megnézni a spamet 😉

De ha ott sincs, akkor feltétlen vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy te is megkaphasd ezt a fontos információkat tartalmazó levelet: sekiroda@ehok.elte.hu és szombathely@ehok.elte.hu

Hangulat az egyetemi programokról, életről:
Zenei Tanszék
Diáknapok 1. 2.
Milyen a gólytábor
2011. 2012. 2013. 2014. 2017.
Szakkoli 1. 2. 3. 4. 5. szóval ez egy jó hely
Van facebook csoport a Gólyáknak, ahol megismerhetik egymást?

Természetesen van, a link az üdvözlő e-mailben található.

Mit vigyek a Gólyahétre, Gólyatáborba?

Kényelmes ruhákat az időjárási körülményeknek megfelelően és a leglehetetlenebb dolgokat, amiket megtalálsz a szekrényedben – rendőrjelmez, fehér póló és alkohol filc, fehér lepedő csapatzászlónak, festék, stb, stb. Nézz végig pár korábbi videót, google sok mindent kihoz, de semmiképp ne ijedj meg! Csak azt kell megcsinálnod, amit meg is akarsz!

(törvénybe ütköző dolgokat ne vigyél magaddal, mert azonnal kizárást jelent a táborból; pillangókés, drog, mások egészségét veszélyeztető tárgyak, stb)

Megéri elmenni a Gólyahétre, Gólyatáborba?

Igen. Megismered a csoporttársaid, közösségé szerveződtök. A felsőbb éveseket is megismered, akik életmentő tippeket adnak az egyetemi életedhez.

Diákigazolvány igénylés hogy működik?

Minden infót megtalálsz ITT. Menj be a legközelebbi Kormányablakba 😀

Miért célszerű felvennem a kapcsolatot a kari képviselőmmel?

Azért, mert elsőkézből kapsz hiteles és megbízható információt, választ a kérdéseidre és a féléveid során is hozzá kell fordulnod a téged érintő kérdésekkel, problémákkal, stb. (célszerű csatlakozni a Gólyacsoporthoz, ahol ott van mindegyik kari képviselő is – nem elsőéves Gólyákat reggeliznek, csak semmi pánik)

Külföldi lakcímem van, de Neptunban kell a TAJ szám és az ösztöndíj kifizetéshez is, mi tegyek?

Mivel magyar egyetemen tanulsz, ezért van jogosultságot TAJ kártyára is, minden további információt megtudhatsz ITT.

Mi az a Neptun?

Egységes tanulmányi rendszer – a legrosszabb rémálmod (csak vicceltünk).

Ez az online felület lehetővé teszi számodra a kapcsolattartást az oktatókkal, fel tudod venni a tárgyaid, a vizsgáid, ezen keresztül kapod az ösztöndíjad. Az oktatóid itt kommunikálnak veled (meet street-be töltik fel a tematikát, üzenetet küldenek az óra helyének változásáról vagy annak elmaradásáról <– célszerű mindig figyelni és beállítani, hogy az üzeneteket automatikusan továbbítsa a megadott e-mail címetekre; esetleg az appot is letölthetitek).

Mi az a kredit?

A kredit a hallgatói tanulmányi munka mértékegysége, amely az egyes tantárgyak, tantervi egységekre bontva kifejezi azt a becsült időt, amely a követelmények teljesítéséhez szükséges. Egy kredit harminc tanulmányi munkaórát jelent. Az előírt kreditek teljesítésében azonban a hallgatók jelentős szabadságot élveznek, mind az egyéni tempóban történő tanulás, mind a hallgatói mobilitás terén.

Mi az a HÖOK Mentorprogram?

ITT olvashatsz utána. Ez egy olyan kezdeményezés a HÖOK részéről, mely segíti az elsőévesek integrálódását az egyetemi életbe, színes programokkal és szakmai segítséggel felsőbb éves mentortól.

 

Szociális támogatás

A támogatás a hallgató szociális helyzete alapján, egy félévre biztosított, havonta folyósított juttatás, mely a hallgató által beadott pályázat útján igényelhető. A pályázatok értékelése pontrendszer alapján történik – vagyis támogatásban az részesülhet, akinek a beküldött pályázata alapján kapott pontjai meghaladják az adott félév jogosultsági minimumponthatárát. A szociális helyzet megítélésekor figyelembe vesszük a hallgató lakhatási körülményeit, az állandó lakcím távolságát, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelmét, egészségügyi állapotát stb. Ha a minimumpontszámot eléri, kiemelt összeget kaphat, aki fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászorult; halmozottan hátrányos helyzetű; családfenntartó; nagycsaládos; árva; hátrányos helyzetű; gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg vagy félárva.

Az integrációval a SEK egységként kapcsolódott ebbe a pályázatba, így a Szombathelyen tanulók egységes határidővel adhatják le igényüket a Neptun felületen keresztül. Kérdésükkel jelenleg Hajas Ádámhoz fordulhatnak Szombathelyen, kari szinten pedig a kari szociális ügyek elnökéhez.

Az aktuális pályázatot ITT éred el.

 

 

Tanulmányi kérdések

HKR feltétlen ajánlott olvasmány!

 

 

Hogyan lehetek HÖK-ös?

Karodtól függően van lehetősége mindenkinek animátorkodni (PPK), mentorkodni (TTK, HÖOK), vagy referenskedni esetleg csak úgy hallgatóként besegíteni egy-egy rendezvény folyamán.

Mindenki választó és mindenki választható, minden kar Küldöttgyűlése (KGY) biztosít mandátumot szombathelyieknek, így a választási időszakokban (melyek karonként eltérnek) jelöltethetitek magatok és szavazhattok a kart érintő kérdésekről a KGY-n..

Az alelnököket (bár ez is karonként eltérhet) az elnök kéri fel csapatába – így célszerű végigjárni a ranglétrát, és előbb segítőként tevékenykedni, majd KGY tagként, kari alelnökként és végül EHÖK képviselőként.